Defibrilatoarele externe automate reprezinta urmatorul pas in medicina de urgenta si reusesc sa transforme omul de rand intr-un salvator.

Proiectul Energy for Life, este unul dintre cele mai importante proiecte medicale implementate de catre ARISU, in parteneriat cu SMURD Bucuresti, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Metrorex, Aeroporturi Bucuresti, Muzeul “Grigore Antipa” si sustinut public de catre Secretarul de Stat si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Dr. Raed Arafat. Proiectul a fost sustinut financiar integral de catre compania Servier Pharma.

Defibrilatoare externe automate, prescurtate international “AED” sunt echipamente medicale folosite in cazul stopurilor cardio-respiratorii pentru a genera un impuls electric, necesar reglarii ritmului cardiac. Ele au fost create special pentru uz extern, adica in afara spitalului, de catre personal nemedical.

AED-urile nu sunt periculoase si pot fi folosite de catre oricine, indiferent de nivelul educatiei medicale, cu conditia de a respecta intocmai instructiunile primite din parte aparatului. Toate AED-urile au instructiuni vocale si pictograme, care indruma salvatorul pas cu pas.

In 2012, ARISU a pus bazele primei retele de AED-uri, care in acest moment este formata din 10 aparate, 8 fixe si 2 mobile,  5 dintre ele fiind interconectate cu Serviciul Unic de Urgenta 112.

Locatiile defibrilatoarelor ARISU

Aeroportul a fost dotat cu doua defibrilatoare externe automate, unul in terminalul de plecari si unul in terminalul de sosiri.

In cadrul Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” se afla 1 defibrilator extern automat.

In cadrul Metrorex se afla cinci aparate, in urmatoarele statii:

  • Unirii 1
  • Unirii 2
  • Universitate
  • Eroilor
  • Piata Victoriei

Special create pentru companii, institutii si locuri publice

Defibrilatoarele externe automate (AED) au fost create pentru a fi folosite de catre populatie, in locuri de trafic intens (stadioane, aeroporturi, gari, mall-uri, statii de transport public, baze sportive, etc), institutii publice (politie, pompieri, ambulanta, sali de judecata, etc), precum si pentru companii (cladiri de birouri cu peste 100 de angajati, cazinouri, hoteluri, piscine, companii aeriene, etc).

untitled-4

prim ajutor - defibrilatoare

Defibrilatorul extern automat Power Heart, cu instructiuni vocale si vizuale

Asa arata toate cele 10 defibrilatoare ARISU. Pentru a-l porni, deschide capacul. In momentul deschiderii, defibrilatorul va incepe sa furnizeze instructiuni vocale. Acestea nu sunt complicate, dar trebuie urmate cu atentie, pas cu pas.

Defibrilatoarele de la Metrorex, in cutii de protectie cu alarma sonora si interconectate la Serviciul de Urgenta 112

Toate cele 5 defibrilatoare din cadrul Metrorex se afla in cutii de protectie. Acestea sunt prevazute cu un buton SOS. In momentul unei urgente medicale, se apasa butonul SOS si imediat veti fi conectati cu un operator 112. In timp ce discutati cu operatorul 112, cutia se va dezarma si veti putea scoate defibrilatorul (AED-ul). Urmariti instructiunile operatorului 112, precum si cele furnizate de catre aparat (AED).

prim ajutor - defbirilator

prim ajutor - defibrilator

Defibrilatoarele de la aeroport si muzeu, se afla in cutii de protectie cu alarma sonora si luminoasa

Cele doua defibrilatoare din cadrul Aeroportului International “Henry Coanda”, precum si cel din cadrul muzeului “Grigore Antipa”, se afla intr-o cutie de protectie alba, dotata cu alarma luminoasa si sonora. In momentul unei urgente medicale, deschiderea cutiei va porni alarma, iar girofarul rosu se va aprinde. Aceasta alarma nu poate fi oprita decat cu o cheie speciala aflata in dotarea personalului.