Blog

Ce este suportul vital de baza ?

prim ajutor

Basic life support sau suportul vital de baza, prescurtat si BLS reprezinta nivelul de ingrijiri medicale (prim ajutor) acordat in prespital victimelor ce au suferit afectiuni grave si a caror viata este pusa in pericol. Suportul vital de baza poate fi acordat atat de personal medical specializat, inclusiv paramedici, precum si de catre persoane laice (fara specializare medicala) dar care au urmat un curs de suport vital de baza (BLS).  Asa cum am mentionat mai sus, BLS-ul se foloseste in general in afara spitalului (prespital) si poate fi acordat fara a avea echipamente medicale.

Uniunea Europeana, Noua Zeelanda, Australia si America au reglementat modul in care poate fi acordat suportul vital de baza in cadrul unui protocol bine definit. Aceste protocoale au fost realizate de catre personal medical specializat si sunt unanim acceptate la nivel international.

Procotoalele sunt compuse din algoritmi care faciliteaza managementul unor situatii medicale dificile, cum ar fi stopul cardio-respirator, obstructia severa a cailor aeriene sau inecul. Suportul vital de baza nu include folosirea medicamentelor sau a masurilor invazive. Din acest motiv, protocolul suportului vital de baza poate fi usor invatat de catre persoanele laice.

In Romania, la nivel institutional, exceptand asistentii medicali si medicii, singurii care invata suportul vital de baza sunt pompierii SMURD (paramedicii), soferii serviciului de ambulanta,  salvamarii si salvamontistii. In Europa, America, Noua Zeelanda si Australia suportul vital de baza este extins si la politisti. Un deziderat la care noi, cei din ARISU, speram sa ajunga si Romania.

Cu toate acestea, in alte tari suportul vital de baza este incurajat de autoritati si in randul profesorilor, asistentilor sociali si agentilor de securitate.

Cele mai importante manevrele de BLS pe care putem sa le efectuam sunt compresiile toracice, folosirea defibrilatorului extern automat, manevra Heimlich si pozitia laterala de siguranta.

In cazul unui stop cardio-respirator, suportul vital de baza castiga minute importante in lupta cu viata, pana la sosirea cadrelor medicale.  In primele doua minute de la instalarea stopului cardio-respirator, datorita opririi circulatiei sangelui si lipsei de oxigen la nivelul creierului, celulele incep sa moara. Prin suportul vital de baza, putem mentine oxigenarea cordului si a creierului pana in momentul sosirii echipajului de ambulanta, astfel sansele de supravietuire si recuperare normala a victimei fiind net superioare.

In lipsa suportului vital de baza, dupa doua minute de la instalarea stopului cardio-respirator, sansele de supravietuire ale victimei scad cu 10% la fiecare minut.

In cursurile de prim ajutor sustinute ARISU abordam tematica suportului vital de baza, atat partea de teorie, cat si cea practica.

Post a comment